Taiteilijat

Sirkku Katriina Ala-Harja – to kosie – Tuomo Laakso –

Miina Laine – Ninni Luhtasaari – Sanna Majander –

Sasu Mattila – Miska Mio – Vallu Mäntylä –

Tuisku Ojanperä – Hele Okkonen – Hans Peter Schütt –

Juliana Irene Smith – Julia Toarie Strandman –

Kerttu Malinen ja Annu Timonen – Leena Vainio

Sirkku Ala-Harja

Sirkku Ala-Harja on kuvataiteilija ja purjehtija joka on erikoistunut liikkeen taltioimiseen kuvassa optisten värikerrosten ja sivellintekniikan kautta. Ala-Harjan maalaukset hehkuvat ja sykkivät värien reagoidessa siihen mistä suunnasta valo osuu teokseen.

Maalaukset ovat kuin kuvallisia runoja, tunnelmia veden alta, abstrakteja maisemia tai hetkellisiä muistumia historian kerroksista.

Sirkku Ala-Harja on myös kiinalaisen ja japanilaisen tussimaalaustekniikoiden ekspertti. Omassa taiteessaan Ala-Harja käyttää useita eri välineitä ja materiaaleja.

Harakan saarella olevalla työhuoneella on Sirkku Ala-Harjan taiteeseen merkittävä vaikutus. Ennen taideopintoja Aallossa ja Kuvalla Ala-Harja opiskeli Helsingin yliopistossa luonnontieteitä ja filosofiaa.

”Joidenkin Ala-Harjan teosten viivamainen jälki muistuttaa aseemista kirjoitusta. Se on kuin tuntemattomin notaatiomerkein muistiin kirjoitettu melodia tai pysyviksi merkityksiksi pysähtymätön ajatus. ” 

– Kari Yli-Annala | mustekala.info

Sirkku Ala-Harja – Kuvataiteilijamatrikkeli

Instagram: @sirkkualaharja

Vesiputous III | Akryyli kankaalle | 2023
Shake | video | 2020

to kosie

’to kosie’ is a visual artist born in Poland and based in Helsinki. Its work focuses on queer-feminist perspective on underwater life, exploring concepts of fluidity, balance, ongoing interaction, and transformation. This fluid realm serves as a metaphor for resistance, providing a space of safety and acceptance for self-expression.

To kosie builds queer-feminist aesthetics through exploration of wide variety of experimental materials, fluid compositions in forms of mixed media sculptures and installations. Its video works function as video performances, with the camera actively engaging in the action, featuring movement and dynamics, challenging the domination of high quality image.

Its works have been exhibited in Kalleria, Oksasenkatu 11, Asematila, Pori Biennale III, VAFT, Festival of Political Photography, Publics, Museum of Impossible Forms and abroad: ADN Platform Barcelona, SWAB Barcelona Art Fair, Rietveld Pavilion in Amsterdam, Snehta Residency in Athens and other.

tokosie.tumblr.com/

Tuomo Laakso

Tuomo Laakso on Heinolassa syntynyt, sittemmin helsinkiläistynyt kuvataiteilija. Hän on valmistunut Kuvataiteilijaksi (AMK) vuonna 2007 ja Kuvataiteen maisteriksi 2019. Laakso on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, sekä pitänyt yksityisnäyttelyitä, joista viimeisimpänä TM-Galleriassa Helsingissä 2022.

Tuomo Laakson työskentelyä määrittelevät vähäeleisyys ja pitkäjänteisyys. Hän maalaa havainnosta meditatiivisia kuvia, joiden keskeisiä teemoja ovat universaalit tunne-elämän ristiriitaisuudet, rakkauden kaipuu, ympäristöahdistus, monenlainen hengellisyys, elämän ja kuoleman rajapinta sekä arkisuuden hetkittäinen kauneus.

Kuvataiteilijan lisäksi Tuomo Laakso on isä, muusikko ja hiljaisuuden tutkiskelija.

www.tuomolaakso.net

Instagram: @tuomolaakso

Asetelma (suojakäsineet) | öljy kankaalle | 2021
Sarjasta: Yhden suhde toiseen | monotypia 1/1 | 2021

Miina Laine

Työskentelen pääosin maalauksen ja monotypian parissa. Käsittelen teoksissani ympäristön kokemusta sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta. Kävelen paljon. Hitaasti kulkemalla ehdin havainnoida ja aistia ympärillä olevaa ja nähdä vuoden- ja vuorokaudenaikojen tuomia muutoksia lähiympäristössäni. Siitä syystä teosteni aiheeksi nousee ympäristökokemus. Käsittelen aihetta sekä intiimisti että kantaaottavasti. Tiivistän ympäristökokemuksia teoksiini muistinvaraisesti, ilman suoraa havaintoa tai pyrkimystä yksiselitteiseen esittävyyteen tai maisemallisuuteen.

Henkilökohtaisesti tärkeää on yhtäaikainen osallistumisen ja osallisuuden kokemus. Kulkiessani luonnossa liikun ja toimin sen piirissä, mutta samalla sulaudun osaksi sitä. Koen oman ykseyteni sekä oman yhteyteni maailmaan ympärilläni. Kiinnitän huomiota erityisesti ympäristössä ilmenevään liikkeeseen ja rytmeihin, joita aiheutuu sekä luonnon tapahtumien että ihmisen toiminnan seurauksena.

www.miinalaine.fi

Instagram: @miina.laine

Ninni Luhtasaari

Kuvataiteilija-muusikko Ninni Luhtasaari käsittelee kehollisuuden, häpeän ja alitajunnan teemoja keraamisten suihkulähteiden sekä käsin kirjotun tekstiilitaiteen kautta. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa yksityis-, yhteis- sekä ryhmänäyttelyissä.

Kesäksi 2023 hänellä valmistui julkisen taiteen kokonaisuus Lamminrahkan uuteen koulutuskeskukseen sekä vesiliukumäki-installaatio Mäntän Kuvataideviikoille. Luhtasaaren teoksia on yksityisten kokoelmien lisäksi Tampereen taidemuseon, Kuopion taidemuseon, HAMin ja Kiasman kokoelmissa.

ninniluhtasaari.com

Instagram: @ninniluhtasaari

Kesämaan kummitukset | muliinilanka, paljetit ja lasihelmet kierrätyskankaalle, vaahteran oksa ja chenille-lanka | 2023
Olet tässä | tuftaus | 2022

Sanna Majander

Aatemaailmassani painottuu eettisyys, ekologisuus ja materiaalilähtöisyys. Materiaali voi itsessään olla viesti, eikä vain osa ilmaisua. Vaikka jo olemassa olevan materiaalin käyttö ja eettisyys on luonteenomaista työskentelyssäni, ekologisuus ei kuitenkaan leimallisesti määrittele teosten sisältöä.

Rytmi, tekstuuri ja pelkistäminen ovat usein teosteni rakennusaineita. Teos rakentuu hiljaa, pala palalta – tekemisen hitaus tulee osaksi teoksen sisältöä.

Käytän ensisijaisesti arvotonta materiaalia teosten rakennusaineena. Hylätty esineistö viittaa arkeen ja merkityksettömiin, ohikiitäviin hetkiin, mutta se sisältää myös surrealistisia piirteitä ja kulttuurisia mielleyhtymiä, tai pieniä huvittuneita toteamuksia.

Olen valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2002. Taiteellisen työn ohella olen toiminut kuraattorina, kulttuurialan opettajana ja alan luottamustehtävissä. Teoksiani on useiden museoiden ja valtion taidekokoelmassa.

Sanna Majander – Kuvataiteilijamatrikkeli

Sanna Majander – Finnish Designers

Instagram: @sannamajander

Kerttu Malinen ja Annu Timonen

Kerttu Malinen ja Annu Timonen muodostavat yhdessä taidekollektiivin Annu ja Kerttu. Malinen ja Timonen asuvat ja työskentelevät Helsingissä. He jakavat taustan valokuvauksessa sekä yhteisen kiinnostuksen liikkuvaan kuvaan ja installaatioihin.

Malinen valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta ja Timonen Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2018.

Instagram: @annujakerttu

BROKEN FLORA | 8mm filmille kuvattu videoteos | 2021
Karhuus | kivitavara, keramiikka | 2019

Sasu Mattila

Sasu Mattila käsittelee teoksissaan mm. identiteettiä, queeriä itseilmaisua, uskallusta ja keskeneräisyyttä. Materiaaleina hän käyttää saven lisäksi kangasta ja kierrätysmateriaaleja, usein jostain dyykkaamiaan jämäpaloja.

Sasu on keramiikan artesaani, taideterapiaohjaaja ja yhteisöpedagogi, jonka töissä painottuvat moninaisuuden teemat.

Instagram: @saveenkirjoitettu

Miska Mio

Miska Mio on ensisijaisesti piirustustaiteen menetelmin työskentelevä kuvataiteilija. Taiteessaan hän on käsitellyt esimerkiksi seksuaalisuuden ja sukupuolen teemoja omakuvallisin keinoin.

Tällä hetkellä taiteilijaa kiinnostaa halu, ruumis, liha, rajattomuus, ajatus taiteesta kieltäytymisen muotona sekä taiteen tekemisen ja joutilaisuuden välinen suhde.

www.miskamio.com

Instagram: @miskamio

Nimetön (Ketokukka) | kuulakärkikynä ja puuväri paperille | 2023
As I Like It | video | 2023

Vallu Mäntylä

Vallu Mäntylä on helsinkiläinen elokuvantekijä, jota kiinnostaa erityisesti halun ja suostumuksen kuvaaminen. Tällä hetkellä hän kehittelee ensimmäistä pitkää dokumenttielokuvaansa ammattidominan työstä.

Tuisku Ojanperä

Tuisku Ojanperä on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän valmistui Turun AMK:n valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2020.

Ojanperä työskentelee  autofiktiivisen materiaalin kuten valokuvien, liikkuvien kuvien, tekstien ja äänien parissa sattumaa hyödyntäen. Oleellisessa osassa hänen työskentelyään on materiaalin kerääminen silloin, kun sen käyttötarkoitusta ei vielä tiedetä.

https://tuiskuojanpera.com/

Instagram: @ollaojassa

I like danger
Kevät | ryijy | 2023

Hele Okkonen

Hele Okkonen on Helsingissä asuva ja työskentelevä rampa, neuroqueer ja sukupuoleton kuvataiteilija. Hän harjoittaa hitaita työskentelytapoja, toisin tekemistä sekä monilajisesti kestävää yhteistyötä. Töissään Okkonen käsittelee moninaisuutta, kuulumattomuuden kokemusta sekä erilaisia aistikokemuksia teosten haptisuuden kautta.

Okkonen on valmistunut kuvataiteilijaksi Taidekoulu Maasta vuonna 2020. Hänen teoksiaan on Suojapaikka-näyttelyssä Raikuu Art Museumissa, HUS-Yhtymän taidekokoelmassa sekä useissa yksityiskokoelmissa. Okkosella on tulossa lokakuussa 2024 “Siimes – katve” -yksityisnäyttely Asbestos Art Spaceen, Helsinkiin. Näyttely on osa uhanalaisia lajeja ja niiden elinympäristöjä kasittelevää näyttelysarjaa.

Näyttelyiden mukaan kasvava kineettisten ryijyjen kokoelma ja hitaasti käsin solmittavat ryijyt keskustelevat metsien uhanalaisten lajien vaatimien häiriöttömien ja hitaiden kasvuolosuhteiden sekä siten lisääntyvien uhanalaisten lajien esiintymien kanssa.

Instagram: @st.hele

heleokkonen.wordpress.com

Hans-Peter Schütt

Olen työskennellyt kuvataiteilijana n. 20 vuotta. Teokseni ovat mietteitä ja huomioita monisyisestä ja -muotoisesta kudelmasta, jota kutsutaan ihmiseloksi. Työn alla olevat teokseni liittyvät ihmisen kohtaamisiin muun maailman kanssa; esim. siihen miten käsitämme eläviä toiseuksia ja miten näitä käsityksiä jalostamalla voisi olla mahdollista elää ympäristön kannalta huomaavaisemmin.

Työskentelen pääasiassa maalaten, piirtäen ja erilaisilla painotekniikoilla, mutta ilmaisukeinoni valikoituvat aina projektikohtaisesti liittyen työn alla olevan kokonaisuuden sisältöön. Saatavilla olevat materiaalit ja pyrkimys uusiokäyttöön, kierrätykseen ja ylijäämien hyödyntämiseen voivat niin ikään määritellä ilmaisuani. Teosten sijoitus- tai esityspaikka muokkaa myös työskentelyäni ja julkisessa tilassa toimin toisin kuin galleria ympäristössä.

hanspeterschutt.blogspot.com

Instagram: @thisisxtralife

www.hps.ainoan.com

Breaking point | lasi, kennomuovi, paperi, spraymaali | 2021
Miso Soup and Tears | mixed media on texile | 2022
Valokuva: Milla Talassalo

Juliana Irene Smith

Juliana Irene Smith on Helsingissä asuva puoliksi amerikkalainen, puoliksi iranilainen kuvataiteilija. Hän työskentelee sukupolvia ylittävän trauman parissa hyödyntäen materiaalista muistia, tekstiä ja valokuvaa. Hänen töitään on ollut esillä kansainvälisesti, ja hän on myös opettanut taidetta ja valokuvausta ympäri maailmaa.

Vuosina 2009–2012 hän asui ja työskenteli Ramallahissa, Palestiinassa. Ennen asettumistaan Suomeen vuonna 2017 Smith asui ja työskenteli Kapkaupungissa, Etelä-Afrikassa, jossa hän oli mukana perustamassa taiteilijavetoista voittoa tavoittelematonta organisaatiota nimeltä ALMA MARTHA.

Hänellä on kuvataiteen kandidaatin tutkinto valokuvauksesta Parsons School of Designista New Yorkista sekä maisterin tutkinto julkisesta taiteesta Sveitsin Lucernin ammattikorkeakoulusta. Smith on Valokuvataiteilijoiden liiton, Kiila ry:n ja Catalystin jäsen.

www.julianairenesmith.org

Juliana Irene Smith – Hippolyte

Julia Toarie Strandman

Julia Toarie Strandmanin taiteen pohjan muodostavat queeridentiteetti ja yhteys tekstiiliin, joka on lähtöisin muodin opinnoista. Hitaat käsityötekniikat, kuten virkkaus ja huovutus maadoittavat mieltä ja tekevät työskentelystä fyysistä, intuitiivista ja performatiivista. Kierrätysmateriaalien käyttö tuo taiteeseen kerroksia, ja hän uskoo että jo kertaalleen elämiä eläneet materiaalit tuovat omat muistonsa ja energiansa teokseen.

Inspiraation aiheet ovat lähtöisin Strandmanin sukujuurten karjalaisen mytologian, okkultismin, feministisen scifikirjallisuuden sekä luonnonilmiöiden tutkimuksesta. Toivoa maailmanloppuun löytyy maagisista maailman selityksistä, luonnon viisaudesta ja ihmislajin jälkeisistä tulevaisuuden visioista. Hän pyrkii taiteellaan tutkimaan aiheita, joita on vaikea ymmärtää, kuten luomista, kuolemaa, olemisen tarkoitusta, traumaa, eriarvoisuutta, ihmisen mittasuhteita luonnossa ja historiassa.

Työskentelyyn tekstiilin kanssa yhdistyy vahvasti tekstin tuottaminen ja kuvien sanoittaminen, mutta myös sanojen kuvittaminen.

www.toarie.hotglue.me

Instagram: @toarie_

Kalanluinen vuode | video, mp4 | 2023
Burnt & Twisted | sekatekniikka lakanalle ja pellavalle | 2023

Leena Vainio

Leena Vainion teokset ovat sekatekniikkateoksia ja kevyistä materiaaleista, kuten lakanoista ja pellavakuiduista, tehtyjä installaatioita. Hän käyttää kirjontaa joissakin teoksissa; neula on terävä kynä. Sekatekniikkateoksissa on joskus mukana myös puupiirrosta ja musteita. Kerroksellisissa maalauksissa on toivon ja valon näkymiä.  

Haavoittuvuus on Vainion työn ydinteema. Hän pohtii traumaa, surun ja luopumisen tunteita, katoavaisuutta ja aikaa. Häntä kiehtoo nostalgian nostattama kaiho ja kauneuden kaipuu. Vainio on pitänyt vuosittaisia yksityisnäyttelyitä gallerioissa Suomessa ja osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

www.leenavainio.com

Instagram: @lvainio.visual_artist